1. Lähes kaikki liiketoiminnat voivat tavalla tai toisella saada hyötyjä sähköisestä kaupankäynnistä?
Kyllä.
Verkon kautta ostetaan ensinnäkin tuotteita, jotka toimitetaan kotiin tai noudetaan kuluttajaa lähellä olevasta jakelupisteestä. Lisäksi verkosta ostetaan erilaisia palveluita kuten pääsy- ja matkalippuja, hotellimajoituksia ja muita vastaavia palveluita sekä pelataan rahapelejä. Verkko-ostot ja varaukset ovat kuluttajaa sitovia. Näiden lisäksi verkossa käydään myös ns. online-kauppaa, jossa kuluttajalle toimitetaan tuote käyttöön suoraan internetin kautta. Online-tuotteet ovat musiikkia, elokuvia, e-lehtiä, e-kirjoja, tietokoneohjelmia ja muita vastaavia sähköisiä tuotteita. Online-kauppa kasvaa nopeammin kuin verkkokauppa kokonaisuudessaan. Vuonna 2005 online-ostoksia 12 kuukauden aikana tehneiden osuus kaikista verkkokauppaa vuoden aikana käyneistä oli vielä alle 10 %. Vuonna 2011 online-kauppaa tehneiden osuus oli jo runsas kolmannes. (Tilastokeskus)
2. Sähköinen kaupankäynti parantaa tiedonvälityksen tarkkuutta ja nopeutta asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa?
Kyllä.
Asiakassuhteen ylläpitäminen ja niiden hankkiminen helpottuu, kun käytettävissä on sähköisiä viestintävälineitä. Tällaisia viestintävälineitä ovat esimerkiksi sähköposti, Internet-sivut, Internet-puhelimet, Internet-videotilat ym. Asiakastyytyväisyys paranee, kun asiakkaan toivomuksiin voidaan vastata nopeammin ja selkeämmin. Sähköinen kaupankäynti mahdollistaa erittäin nopeita prosesseja myynnissä, ostossa ja asiakaspalvelussa kokonaisuudessaan jos yrityksellä on aina tarpeeksi resursseja käytettävissään.
3. Internet markkinoinnissa ja – mainonnassa on annettava paikkansa pitäviä tietoja, jotta tätä markkinointitapaa ei alettaisi rajoittaa?
Kyllä.
Kuluttajansuojalain 2 luku
Kielto antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja
Markkinoinnissa tai asiakassuhteessa ei saa antaa totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja, jos tiedot ovat omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee ostopäätöksen tai muun kulutushyödykkeeseen liittyvän päätöksen, jota hän ei ilman annettuja tietoja olisi tehnyt.
4. Sähköinen kaupankäynti on keino kehittää asiakaspalvelua ja sitä kautta kiinteyttää asiakassuhteita.
Kyllä.
Perinteisten kanavien kautta markkinoilla oleva yritys voi täydentää liiketoimintaansa sähköisten mahdollisuuksien avulla syventämällä vanhoja ja luomalla uusia asiakkuuksia. Liiketoimintojen sähköistäminen avaa uusia mahdollisuuksia myös asiakassuhteiden kehittämiseen niin uusien hankkimiseen kuin vanhojen ylläpitämiseenkin. Uusien asiakkaiden ja uuden myyntikanavan lisäksi myös jo olemassa olevien asiakkaiden tyytyväisyyden ja lojaalisuuden parantaminen liiketoimintoja sähköistämällä realisoituu myynnin kehittymisenä ja sitä kautta liikevaihdon lisääntymisenä. Asiakassuhteen hoitaminen helpottuu, kun käytettävissä ovat sähköiset viestintävälineet, kuten sähköposti, neuvontavälineet ja järjestelmät, jotka auttavat asiakasta ratkomaan ongelmia. Myös asiakastyytyväisyys paranee, kun asiakkaan toivomuksiin voidaan vastata nopeammin. (Saarelainen. T. 2010)
5. Sähköinen kaupankäynti saattaa muuttaa yritystä merkittävästi?
Kyllä.
Sähköinen kaupankäynti voi muuttaa yritystä tai organisaatiota hyvinkin merkittävästi. Pienestä liikkeestä saattaa hyvin nopeasti muodostua vilkas verkkokauppa. Suuren yrityksen siirtyminen sähköiseen liiketoimintaan voi tuoda massiivisia tuloksia myynnissä, markkinoinnissa ja asiakaspalvelussa. Työntekijöiden työtehtäviin tulee muutoksia, ellei toimintaa ulkoisteta.
6. Asiakassegmentointi on välttämätön sähköiselle kaupankäynnille?
Kyllä.
Asiakassegmentointi on välttämätöntä sähköiselle kaupankäynnille, sillä ilman segmentointia markkinointi olisi erittäin vaikean tehtävän edessä. Asiakaskohderyhmän määrittely ja sen tarpeiden tunnistaminen ovat ensimmäinen ja yksi tärkeimmistä osista sähköisen liiketoimintasuunnitelman luomissa. Segmentoidessa tulee arvioida myös arvioitavan asiakasryhmien kykyä, resursseja ja halua sähköiseen kaupankäyntiin. Erilaisista asiakasryhmistä yritys valitsee itselleen tärkeimmät. Suurin asiakasryhmä koostuu nyt ja ennusteiden mukaan tulevaisuudessakin yritysasiakkaista. (Oppimateriaali)
7. Onko suomalaisten yritysten johto ymmärtänyt sähköisen kaupankäynnin välttämättömyyden? Jos ei, niin mitä pitäisi tehdä? Jos on, niin miten se näkyy?
Osa on ja osa luultavasti ei.
Marraskuussa 2008 julkaistussa Tilastokeskuksen tutkimuksessa kaikista vähintään viisi henkilöä työllistävistä yrityksistä 10 prosenttia ilmoitti myyvänsä Internet-kaupalla. Luultavasti muutoksia on tullut jos verrataan nykytilanteeseen. Internet-kaupan yleisyys oli vakiintunut tälle noin 10 prosentin tasolle vuosina 2005–2007. (Oppimateriaali)
Uusia verkkokauppoja ilmestyy tasaisesti ja yritykset siirtyvät sosiaaliseen mediaan kovaa vauhtia. Toisaalta ajoittain törmää yrityksiin, joilla olisi varmasti hyötyä siirtyä myös sähköiseen liiketoimintaan, mutta jostain syystä ne eivät ole siihen siirtyneet. Paljon olisi kehitettävää, mutta uskon että suunta on oikea.